Qış mövsümündə immuniteti gücləndirmək üçün xüsusi çaylar dəmləyib içirik. Amma bu çayların xeyirli tərəfi olduğu qədər, ziyanı da var.
Axşam.az xəbər verir ki, belə çayların tərkibindəki bitkilər bəzi xəstəliklərə də səbəb ola bilər. Mütəxəssislər bildirib ki, bu çaylar xüsusilə allergik reaksiyalar, otoimmün xəstəliklər, hamiləlik, əmizdirmə, qaraciyər xəstəlikləri və dərman təsirləri kimi hallarda ehtiyatla istehlak edilməlidir. Xüsusilə mədə və həzm sistemi problemi olan bəzi otların həddindən artıq istehlakı mədəni qıcıqlandıra bilər. Qış çaylarında tapıla bilən nanə mədə yanması və asidik reflüyə səbəb olur. Kəklikotu bəzi mədə problemlərini pisləşdirə bilər. Mədə xorası və ya qastrit kimi xəstəlikləri olan insanlara zəncəfildən qaçınmaq tövsiyə olunur. Soyuqdəyməyə qarşı tez-tez istifadə edilən immuniteti gücləndirən bir bitki olan Ekinezya bəzi insanlarda allergik reaksiyalara və ya yan təsirlərə səbəb ola bilər. Otoimmün xəstəlikləri olan şəxslərdə (məsələn, lupus, romatoid artrit) immunitet sistemini daha da aktivləşdirə bilər ki, bu da xəstəliyin kəskinləşməsinə səbəb olur. Çiçək poleninə həssas olan insanlar üçün allergik reaksiya riski var. Biyan kökü hipertoniyanı müalicə etmək üçün istifadə edilən dərmanlarla qarşılıqlı təsir göstərə bilər. Ekinezya və ağcaqayın kimi bəzi otlar immunitet sistemini stimullaşdırır və müalicənin effektivliyini azaldır. İltihab əleyhinə və sakitləşdirici xüsusiyyətləri ilə tanınan çobanyastığı, hormonlara təsir edə bilən bəzi birləşmələri ehtiva edə bilər, hormonlara həssas xərçəng olan şəxslər onu ehtiyatla istifadə etməlidirlər. Hamiləlik və ana südü ilə qidalanma ana və körpənin sağlamlığı üçün çox həssas dövrlərdir. Hamiləlik dövründə ürək bulanması üçün geniş istifadə edilən zəncəfilin həddindən artıq istehlakı, aşağı düşmə və ya vaxtından əvvəl doğuş riski kimi mənfi nəticələrlə əlaqələndirilə bilər. Bundan əlavə, zəncəfilin həddindən artıq istifadəsi (gündə 1 qramdan çox) tövsiyə edilmir, çünki qanaxma riskini artıra bilər. Bəzi otlar, xüsusən də darçın və kəklikotu serotonin səviyyələrinə təsir edə bilər. Buna görə də onu antidepresan dərmanlarla birlikdə istifadə edərkən ehtiyatlı olmaq lazımdır. Darçın antidiyabetik dərmanlarla qarşılıqlı təsir göstərə bilər və həddindən artıq aşağı qan şəkərinə səbəb ola bilər. Buna görə də şəkərli diabet xəstələrinin darçın istifadəsinə diqqətli olması və qan şəkərinin səviyyəsinə nəzarət etməsi vacibdir. Yüksək miqdarda darçın istehlakı qaraciyərə mənfi təsir göstərə bilər.